BoligDiverseIndretningKøkken

3 tips til sundere indeklima

Indeklimaet i din bolig er måske ikke det første, du tænker på, når du går i gang med at lave mad eller sætter dig i sofaen for at hygge. Men indeklimaet er ikke desto mindre vigtigt at skænke en tanke, da det kan få store sundhedsmæssige konsekvenser for dig og din familie, hvis indeklimaet er dårligt.

Men hvad er et dårligt indeklima overhovedet, og hvordan kommer du problemet til livs, så du kan nyde godt af en sund og frisk luft, når du er derhjemme?

Dårligt indeklima – Hvad er det?

Hvis der hersker et dårligt indeklima i et rum, betyder det kort sagt, at luftkvaliteten i rummet af den ene eller den anden grund er dårlig. Luften kan være forurenet fra skadelige partikler, eller den kan indeholde for meget fugt, og der kan være mange forskellige årsager til begge tilstande.

Et dårligt indeklima kan ikke ses, men det kan mærkes på kroppen, hvis du opholder dig i et rum med dårligt indeklima over længere tid. Det kan eksempelvis vise sig i form af hovedpine, træthed, irritation i næse, øjne eller svælg eller som smerter i nakken eller skuldrene.

Et dårligt indeklima i form af meget fugtighed i luften kan også ses som skimmelsvamp, der kan opstå på vægge, lofter, i møbler og mange andre steder i boligen.

Oplever du en af disse symptomer med jævne mellemrum, så kan det være et tegn på, at du ikke har et godt indeklima i din bolig. Den gode nyhed er dog, at det er nemt at gøre noget ved et dårligt indeklima. Du kan derfor med fordel følge vores tre nedenstående tips til et bedre indeklima, hvis du mistænker, at dit indeklima er årsag til nogle af dine fysiske problemer.

3 tips til et godt indeklima

Hvis du vil sikre et sundt indeklima, så er det først og fremmest vigtigt at skifte ud i den beskidte eller fugtige luft i din bolig. Det kan du gøre på flere forskellige måder, og du kan vælge, om du vil gøre det på gammeldags manér, eller om du vil have hjælp fra moderne teknologi.

1.    Luft ud

En nem og hurtig måde at komme af med både beskidt og fugtig luft på er ved at lufte ud. Du har helt sikkert hørt, hvor vigtigt det er at lufte ud i boligen jævnligt, og hvis du sørger for at gøre det 2-3 gange om dagen i cirka 5-10 minutter ad gangen, er du godt på vej til at sikre et sundt indeklima i din bolig.

2.    Køb en luftrenser

Det er ikke altid så tiltrækkende at åbne for vinduerne flere gange om dagen, når det er koldt og blæsende udenfor. Derfor kan du også overveje at købe en luftrenser, som renser luften i din bolig, så du slipper for at lufte ud.

En luftrenser suger luften i din bolig ind gennem et filter, som renser luften fra skadelige partikler fra eksempelvis madlavning, skimmelsvamp og så videre, så luften efterlades ren og sund til gavn for dit helbred.

3.    Køb en affugter

En affugter er den nemmeste og mest effektive måde at sikre et tørt indeklima på. En affugter er en lille maskine, som kan placeres på eksempelvis dit soveværelse eller dit badeværelse, hvor maskinen effektivt sørger for at hive fugt ud af luften.

Affugteren suger med andre ord fugten til sig og lader den dryppe ned i sin vandbeholder, så du efterlades med en lækker og tør luft med et passende indeklima luftfugtighed. Derfor vil en affugter minimere risikoen for udvikling af skimmelsvamp i boligen, og den kan derfor være en god investering til ekstra fugtige steder som eksempelvis badeværelset eller en kælder.