KøkkenBoligRenovering

Byg selv dit køkken – Vigtigt at vide

Køkkenet spiller en stor rolle i de fleste menneskers liv, og derfor er det naturligvis vigtigt, at køkkenet er et sted, der både er funktionelt og rart at opholde sig i. Det er her, den daglige madlavning foregår, og i mange familie er køkkenet også stedet, hvor dagens måltider indtages i fælleskab.

Derfor kan det betale sig at udskifte et gammelt køkken med et nyt, hvis du trænger til lidt forandring, og hvis du gerne vil gøre køkkenet mere moderne og indbydende til gavn for hele familien.

Men nye køkkener er som bekendt dyre, hvis du vil have professionelle til at installere det, og derfor er der rigtig mange at spare ved at gøre det selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du går i gang med et gør-det-selv-køkken? Det får du et overblik over herunder.

Den vigtige planlægning

Ethvert byggeprojekt kræver grundig og velovervejret planlægning, hvis det endelige resultat skal blive til en succes. Det gælder også for dit nye køkken, og du må derfor starte med at tænke alle detaljerne igennem og lave en plan.

I den forbindelse skal du tænke på:

 • Funktionalitet: Hvor ofte skal køkkenet bruges? Laver du mad hver dag, eller står den ofte på take-away?
 • Størrelse: Skal køkkenet kunne bruges af flere mennesker på samme tid, når der laves mad, og skal børnene eventuelt have deres egen arbejdsplads?
 • Budget: Hvor mange penge har du til dit nye køkken? Her skal du også kigge på, om du skal bruge penge på andre ting end selve køkkenet som eksempelvis el-, vand- og afløbsinstallationer.

Køkkenets indretning

Et køkken kan komme i mange forskellige former, og du har derfor også mulighed for at lege lidt med detaljerne. Når du skal udforme dit køkken, kan du bl.a. overveje:

 • Det lige køkken: Et køkken der bredder sig langs én lang væg. Det er smart og pladsbesparende, men der kan være langt fra håndvasken i den ene ende til kogepladen i den anden.
 • Køkken med ø: Hvis dit køkken ofte skal bruges af flere på samme tid, er en køkkenø en god ide. Med køkkenøen bliver der flere arbejdspladser, og I risikerer ikke at snuble over hinanden. En køkkenø kan også indrettes med siddepladser.
 • Vinkelkøkkenet: Hvis dit køkken ikke er så stort, vil et vinkelkøkken være en god mulighed.
 • Køkken i hestesko: Et køkken med masser af bordplads og skabsplads, og som udnytter hele rummet.

Alle de små detaljer

Når de store linjer er på plads, skal du til at tænke på alle de små detaljer. Her skal du bl.a. kigge på:

 • Bordpladen: Vil du have en betonbordplade til dit køkken, en egetræsbordplade køkkenet, en bordplade til køkkenet i marmor eller noget helt fjerde?
 • Køkkenlåger: Hvad skal dine køkkenlåger være lavet af, hvad skal farven være, og har du eventuelt behov for at få lavet køkkenlåger efter mål?
 • Håndtag til køkkenlåger: Design og materiale?
 • Sokkel til køkkenet: Hvordan vil du lave soklen til køkkenet?