BoligRenovering

Guide: Brug den rigtige skrue

Når du skal i gang med et renoverings- eller byggeprojekt i boligen, så er der en stor chance for, at du kommer til at skulle bruge en skrue eller to på et eller andet tidspunkt i processen.

Skruer har for længst erstattet søm, når det kommer til at forbinde to materialer i moderne byggeri, og derfor er skruerne svære at komme udenom, når du vil bygge eller fixe.

Men en skrue er ikke bare en skrue, og det er derfor ikke helt lige meget, hvad du vælger, når du går i gang med boremaskinen og resten af dit værktøj.

Skruer til udendørs og indendørs

Når du skal købe skruer til din skruemaskine, så skal du først og fremmest se på, hvor skruerne skal bruges. Hvis du skal bruge skruerne indendørs, stilles der ikke så store krav til overfladebehandling, men så snart skruerne skal udsættes for vind og vejr, så er det vigtigt at vælge nogle skruer, som er velegnet til netop dette.

Indendørsskruer er typisk fremstillet i hærdet stål og har en tynd forzinkning på overfladen, men de vil hurtigt ruste, hvis de bliver udsat for vand udendørs. Indendørsskruer er egnet til projekter i boligen som eksempelvis vægge, møbler og lignende.

Når du rykker udenfor for at bygge et skur, en terrasse eller noget helt tredje, er det vigtigt, at du vælger skruer, som er egnet til udendørsbrug. Disse skruer har en overfladebehandling, der gør dem modstandsdygtig overfor vand, så de kan holde mange år, selvom de kommer til at leve deres liv under den åbne himmel.

Forskellige skruetyper og deres anvendelserne

Inden for kategorierne indendørsskruer og udendørsskruer findes der et væld af forskellige skruetyper. Typerne adskiller sig på form og anvendelsesområde, og det er derfor en god idé at sætte dig ind i dine forskellige muligheder, så du kan vælge den skrue, der passer til dit projekt.

Her er en oversigt over de mest almindelige skruetyper:

  • Beslagskrue: Skrue med koniske hoveder, der er designet til at fastgøre forskellige beslag til træ inden for byggeri.

  • Betonskrue: Betonskruen kommer også i variationerne afstandsskrue og karmskrue, men fælles for alle tre er, at de kan skrues direkte ind i beton eller murværk uden en rawplug, når der skal monteren tunge emner som eksempelvis vinduer og døre.

  • Skruer og rawplugs til beton: Skrue designet til at bruge i væggen med en rawplug.

  • Fransk skrue: Den franske skrue er en kraftig skrue, som har et sekskantet hoved. Skruen er velegnet til at fastgøre beslag til tunge emner inden for byggeri med.
  • Gipsskrue: Når du skal sætte gipsplader op i boligen, er det en gipsskrue, du skal gå efter. Skruen er specielt designet til ikke af ødelægge gipspladen, når de skrues i.

  • Spånskrue: En god universal skrue, som kan bruges til mange forskellige opgaver. Skruen er velegnet til både hårdttræ og blødtræ.

  • Selvskærende skruer til metal: Selvborende skruer, der selv skruer gennem tynde metalplader, så du ikke behøver at bore for.

  • Skruer til dørhåndtag: Små skruer til dine håndtag.

  • Skruer til stikkontakt: Mini skruer der passer til formålet.

  • Terrasseskruer: Stærke skruer egnet til udendørs brug i træ.