RenoveringBolig

Hvad er en dyksav?

Hvis du er på udkig efter et nyt og smart stykke værktøj, så kan en dyksav være det helt rette valg. Dyksaven minder lidt om en rundsav, men de to maskiner er alligevel forskellige, og der er derfor flere fordele ved at vælge en dyksav fremfor en rundsav.

Med en dyksav kan du skære planker, plader og andet træ på en nem måde og med høj præcision, og en dyksav vil derfor være en relevant investering for alle, der ofte arbejder med træ. Men hvad er en dyksav egentlig helt præcist, og hvorfor er den bedre end runsaven?

Dyksaven kort fortalt

Dyksaven har fået sit navn, fordi den kan dykke ned i et stykke træ. Du kan stille en dyksav på eksempelvis en krydsfinérplade på det sted, hvor du gerne vil starte med at save. Herfra skal du bare starte saven og føre klingen ned i træet. Derfor behøver du ikke starte med at save i kanten af træet, hvilket vil være en fordel i mange sammenhænge.

En dyksav kommer typisk også med skinne, hvilket gør mange opgaver en hel del nemmere. En dyksav med skinne kan skære lange, lige snit i alle former for træ, og derfor er dyksaven et populært valg blandt alle, der har behov for at udføre netop den type af opgaver.

Hvad er forskellen på en dyksav og en rundsav?

Den store forskel på en rundsav og en dyksav er, at en rundsav ikke kan dykke på samme måde som en dyksav. Med rundsaven skal du altid starte i enden af et stykke træ og bevæge dig ind, mens en dyksav kan placeres lige nøjagtigt på det sted, du gerne vil starte dit snit.

En dyksav med føringsskinne giver dig også helt nye muligheder for at udføre lange og lige snit på en nem måde. Med en dyksav på skinne kan det ikke gå galt, når du skal afkorte brædderne på terrassen eller lignende, og den lange skinne er derfor en praktisk tilføjelse.

En dyksav kan de samme ting og mere til end en rundsav, og netop derfor bliver dyksave mere og mere populær, for du kommer ikke til at miste muligheder, når du vælger en dyksav fremfor en rundsav.

Hvad kan du bruge en dyksav til?

En dyksav kan som nævn bruges til alle de samme ting som en rundsav. Dog er det lidt nemmere at save i fri hånd med en rundsav, men hvis du skal bruge en sav til længere og helt lige snit, vil en dyksav altid være det bedste valg. Her kan du med fordel vælge en mini dyksav, hvis du ønsker en højere grad af fleksibilitet.

Lange og lige snit i plader er dyksavens spidskompetencer, da skinnen her sørger for, at snittet bliver helt lige. Denne evne er også praktisk, når du skal afkorte brædder på eksempelvis en terrasse, hvor skinnen sikrer, at der ikke kommer til at være nogen slinger i valsen.

Også når der skal dykkes ned i et stykke træ, kommer dyksaven til sin ret, mens dyksaven også er rigtig godt til at lave snit i vinkel. Du kan meget præcist indstille en dyksav til at save alt fra 0-48 graders vinkler, så det bliver nemt at lave de lange snit i lige præcis den vinkel, du mangler.