BoligDiverse

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er – som navnet antyder – en svamp. Derfor lever skimmelsvampen af organisk materiale som alle andre svampetyper, og det er dårligt nyt for dig og din bolig. Ude i naturen vil svampene leve af at omsætte bl.a. døde blade og grene, men i din bolig vil skimmelsvamp sætte tænderne i dit træværk, tapetet, din maling og lignende organiske materialer. 

Men hvad gør skimmelsvamp egentlig? Svampen er desværre ikke så ufarlig, som den lyder, for når skimmelsvampen formerer sig, sker der ved at udsende svampesporer, og de er farlige for dit helbred, når du indånder dem over længere tid. Dertil vil skimmelsvampen langsomt spise af din bolig og nedbryde eksempelvis træværk, og der er derfor mange gode grunde til at gøre noget ved problemet, når det opstår.

Hvordan opstår skimmelsvamp?

Skimmelsvamp opstår, fordi svampesporerne finder ind i din bygninger og skaber en ny svamp. Dog skal der være særlige betingelser til stede, før skimmelsvamp kan trives. Der skal nemlig være en høj fugtighed i boligen, hvis svampen skal overleve, og derfor ses skimmelsvamp kun i meget fugtige boliger.

Der skal være en relativ fugtighed på mindst 75 % i et rum, før skimmelsvampen kan slå sig ned. Et højt fugtighedsniveau som dette kan opstå på grund af vandskader eller kuldebroer i ydervæggen, eller det kan være i badeværelser eller kældre på grund af dårlig udluftning.

Symptomer på skimmelsvamp

Hvis problemet med skimmelsvamp er meget udtalt i din bolig, vil du kunne mærke symptomer på din egen krop. Skimmelsvamp sygdom kan bl.a. være hovedpine, hoste, udslet på huden og træthed.

Nogle gange kan du også identificere problemet ud fra skimmelsvamp lugt. Hvordan lugter skimmelsvamp? Skimmelsvamp lugter muggent og ’kælderagtigt’, som du måske kender det fra en gammel og fugtig kælder.

Hvordan ser skimmelsvamp ud? Du kan spotte skimmelsvamp på eksempelvis dine husmure eller tapet, hvis du ser grønne, brune, sorte eller hvide plamager med en lodden overflade.

Skimmelsvamp typer

Der findes flere forskellige typer af skimmelsvampe, og det er ikke alle, der er farlige for dit helbred. Et eksempel er penselskimmel, som ikke har nogen symptomer, hvis du ikke spiser den. Denne skimmelsvamp findes ofte på gamle madvarer som brød og frugt.

Et andet eksempel er Cladosporium, der er en af de mest almindelige former for skimmesvamp i danske boliger. Denne sætter sig ofte i våde vindueskarme, tapeter og badeværelser.

Skimmelsvamp forebyggelse

Den bedste måde at undgå skimmelsvamp er ved at holde boligen tør. Det kan du gøre ved at lufte ud flere gange om dagen og bruge emhætte under madlavning, eller du kan overveje at købe en affugter eller luftrenser, som effektivt kan fjerne overskydende fugt i luften på eksempelvis badeværelset eller i en fugtig kælder.

Fjernelse af skimmelsvamp

Hvis du har opdaget skimmelsvamp et sted i boligen, kan du nemt fjerne det, inden det breder sig. Hvis der kun er tale om et mindre område, kan du hurtigt fjerne det med et desinficerende middel, som du påfører området med en klud. Det kan eksempelvis være produkter som Rodalon eller Klorin. Sørg for at skrubbe grundigt på det ramte område, så du får bugt med hele kolonien.