DiverseRenovering

Hvilke bits skal du bruge til hvad?

En god boremaskine er afgørende til ethvert gør det selv-projekt, men selv den bedste boremaskine er ikke meget værd, hvis du ikke har de rette bits. Det er dine bits, der giver dig mulighed for at skrue skruer i, og derfor må du naturligvis have et bredt udvalg af bits til rådighed, som du nemt kan skifte imellem, når det bliver nødvendigt.

Forskellige skruer skal nemlig bruge forskellige bits, og det kan faktisk godt være lidt forvirrende. For hvad skal du egentlig bruge til hvad? Det får du et overblik over lige her.

Bits med ligekærv

Bits med ligekærv har et fladt hoved, og de bruges derfor til skruer, der passer til denne form. Denne type er den ældste form for bit og skrue, og derfor ses de meget sjældent i moderne byggeri.

Det skyldes, at skruer med ligekærv er meget svære at skrue i og skrue ud igen, fordi bitten ikke vil have særlig god kontakt med skruen. En bits med ligekærv er dog alligevel rar at ved hånden, hvis du en dag skulle får behov for at renovere et gammelt vindue, et gammelt møbel eller lignende.

Bits med krydskærv (PH)

En mere moderne bit, som har en stjerneformet kærv. Denne type er meget almindelig, og den kan bruges til alle skruer med et stjerneformet hoved. Denne bit kan således bruges til alle de samme ting, som du kan bruge en stjerneskruetrækker til, men med en skruemaskine og en bit bliver det hele selvfølgelig meget nemmere.

Bits med krydskærv har god kontakt med skruen sammenlignet med bits med ligekærv, men de giver alligevel ikke helt så god kontakt som andre typer af bits, hvorfor disse bits med tilhørende skruer er et godt valg til ikke alt for krævende skrueopgaver.

Fordelen ved bits med krydskærv, at de passer i stjerneformede skruer i alle størrelse, hvilket skyldes den praktiske spidse form i kærven. Derfor kan du skrue alle størrelser af skruer med stjerneform i med bare én bit.

Bits med krydskærv (PZ)

Denne bit minder meget om den forrige, men forskellen er, at bits med krydskærv (PZ) har en dobbelt stjerneform. Kærven er udstyret med en stor stjerne som i en krydskærv (PH), mens en mindre stjerne er placeret længere nede af kærven.

Det sikrer et stærkt hold om skruen, så du minimerer risikoen for at miste forbindelsen til skruen, når du skruer i hårde materialer. Her er fordelen også, at du takket være den spidse form kan skrue alle størrelser af skruer i med bare én bit, så længe skruerne også har en stjernform.

Torxkærv

Torxkærven er den mest moderne kærv, og den er efterhånden blevet den mest udbredte inden for byggeri. En torx består typisk af en kærv med 6 kanter i en stjerneform, men du kan også få en 5 kant torx. Torx toppe er utroligt gode til at skrue med, fordi der er rigtig god forbindelse mellem eksempelvis en torx 25 og den passende skrue. Derfor er det tæt på umuligt at ødelægge skruehovedet eller din bit, hvorfor du uden problemer kan skrue skruerne ind og ud af selv hårde træsorter mange gange, uden det påvirker hverken din bit eller din torx-skrue.

Torx-skruer kommer i forskellige størrelser, og på grund af torx-formen skal du skifte mellem forskellige bits afhængigt af størrelsen på skruen. En torx bit er ikke spids som en bit med krydskærv, og det er derfor praktisk at have et torx sæt med forskellige størrelser, så du altid har den rette ved hånden.