DiverseBolig

Skal man skrue ned for varmen, når man lufter ud?

Det virker sjældent som nogen attraktiv løsning at åbne vinduerne på vid gab, når vinterkulden raser udenfor. Men det er vigtigt at lufte ud hele året, da regelmæssig udluftning vil bidrage til et godt indeklima i din bolig, da den gamle luft indenfor bliver skiftet ud med ny, når du åbner for vinduet.

Men udluftning er ikke bare udluftning, for der er mange spørgsmål, som melder sig, når vinduerne åbnes for at lade den friske luft komme ind i boligen. For hvor ofte skal du egentlig lufte ud, og skal du skrue ned for dine radiatorer, når du åbner for den kolde luft?

Tips til udluftning

Mange af de ting, du foretager dig i din bolig, påvirker luftkvaliteten indendørs. Det gælder for eksempel madlavning, afbrænding af stearinlys, optænding i brændeovn og meget andet, som forurener luften, så den på sigt bliver usund at indånde for dig.

På samme tid ophober fugt sig i luften, når du sover, og når du tager et brusebad, og for meget fugt over længer tid kan lede til skimmelsvamp i boligen, som både er farligt for boligen og for din sundhed.

Derfor anbefaler vi, at du lufter ud 2-3 gange om dagen og gerne i mindst 5 minutter. På den måde bliver fugtig og beskidt luft erstattet af ren og tør luft, så du kan nyde gavn af et godt og sundt indeklima.

I den forbindelse er det også vigtigt, at du skænker dine radiatorer en tanke. Det især en god idé, hvis du lever i en ældre bolig, hvor radiatorerne sidder lige ved vinduerne. Når du åbner for den kolde luft fra vinduerne, vil dine radiatorer nemlig svare igen ved at producerer ekstra meget varme, så de bliver brandvarme.

Det er både farligt og skidt for din varmeregning, og derfor anbefaler vi, at du slukker for dine radiatorer, når du åbner vinduerne for at lufte ud.

Hvis du ikke har mulighed for at lufte så meget ud, eller hvis du ikke har lyst til at lukke kulden ind i din stue om vinteren, kan du også overveje at investere i en affugter og en luftrenser. En affugter sørger for at suge fugten ud af luften inden døre, mens luftrenseren filtrerer luften fra skadelige partikler fra eksempelvis madlavning eller brændeovnen.

Udluftning af badeværelse – Er det anderledes?

I badeværelset er det ekstra vigtigt, at du er opmærksom på at lufte ud. På badeværelset er fugt nemlig et ekstra stort problem på grund af de daglige brusebade, der efterlader en masse fugt i luften. Udluftning af badeværelse sørger for, at den fugtige luft kan komme ud og blive erstattet med ny og mere tør luft.

Sørger du ikke for udluftning af dit badeværelse, så vil fugten sætte sig i vægge, og det vil give gode forudsætninger for fremvækst at både råd og skimmelsvamp. Derfor skal du være ekstra opmærksom på at få luftet ud på dit badeværelse. Men hvad gør du, hvis du ikke har et vindue på badeværelset? Her er det vigtigt at købe en affugter eller huske at lade døren stå åben til resten af boligen, så fugten kan slippe ud.