BoligDiverse

Skimmelsvamp typer – Hvad er forskellen?

Skimmelsvamp er frygtet af boligejere over hele landet, for med skimmelsvamp i boligen bliver indeklimaet hurtigt forringet, og du kan risikere at blive syg af at opholde dig derhjemme. Derfor er det vigtigt, at du gør, hvad du kan for at sikre et sundt indeklima, så du ikke kommer til at lide af skimmelsvamp sygdom. Det kan du bl.a. gøre med en affugter, der sørger for at holde luftfugtigheden i din bolig på et stabilt niveau, så skimmelsvampen ikke får mulighed for at gro.

Men skimmelsvamp er ikke bare skimmelsvamp, for navnet dækker over en bred kategori af forskellige svampe. Skimmelsvamp kan have forskellige farvenuancer og der kan fremkomme måde hvide, sorte og lyserøde plamager af skimmelsvamp.

Hvordan ser skimmelsvamp ud, og hvad er de mest almindelige typer?

Der findes rigtig mange forskellige typer af skimmelsvamp, hvor nogle er farlige for helbredet, mens andre ikke er. Så hvornår skal du egentlig begynde at blive bekymret? Du kan læse med herunder og blive klogere på de forskellige typer og deres konsekvenser for din sundhed:

  • Alternaria: Denne skimmelsvamp ses typisk i naturen, hvor den lever af døde planter og råddent træ. Dog kan svampen også bevæge sig indendørs og sætte sig i din bolig, hvor den kan medføre feber og give dig astma og allergi. Alternaria kendes også som sort skimmelsvamp, fordi opstår i sorte kolonier, der er nemme at spotte.

  • Aspergillus: Denne skimmelsvamp er en af de mest almindelige typer af skimmelsvampen i danske bygninger. Svampen finder hurtigt vej til fugtige bygningsdele, for den kræver ikke meget fugt for at begynde at vækste. Aspergillus udsender en stærk muglugt, og den laver store mængder af spore, som kan have konsekvenser for dit helbred. Aspergillus kan give infektioner i lunger og andre dele af kroppen, og den kan føre til alvorlig sygdom for folk med nedsat immunforsvar. Aspergillus er en hvid skimmelsvamp, som også kan have gule og orange noter.

  • Chatomium: En almindelig skimmelsvamp, som typisk ses på overflader af gipsplader og tapet. Denne skimmelsvamp er let at genkende på sine sorte og behårede kolonier, og det er vigtigt at fjerne den, så du undgår konsekvenser som infektioner og allergiske reaktioner.

  • Cladosporium: De fleste af de svampesporer, der suser rundt i luften udendørs, kommer fra Cladosporium. I boligen ses Cladosporium oftest i køleskabe og på tapeter, hvor den trives rigtig godt. Det gør Cladosporium til en af de mest almindelige skimmelsvampetyper i danske boliger.

  • Pencilium: Denne skimmelsvamp er en anden meget almindelige type, der typisk ses på fugtige byggematerialer som tapet og træ. Pencilium er meget dårlig for dit helbred, og du bør derfor tage det alvorligt, når du opdager de hvide eller grønlige kolonier i din bolig.