Bolig

Sådan lægger du gulvvarme

Når boligen skal varmes op i de kolde måneder, vælger flere og flere danskere at gøre det via gulvvarme. Der er nemlig rigtig mange fordele forbundet med at varme boligen op med gulvvarme i stedet for med radiatorer, da du bl.a. slipper for meget af det besvær, der er forbundet med at have radiatorer i hjemmet.

Derfor kan det også være en god mulighed for dig at skifte til varme i gulvet. Men gulvvarme er dyrt, og det kan derfor være en god mulighed at lægge det selv. Det er heldigvis ikke så svært, og hvis du følger vores guide herunder, kommer du hurtigt godt på vej.

Hvilken type af gulvvarme?

Hvis du vil lægge gulvvarme, skal du starte med at beslutte dig for, hvilken type af gulvvarme du vil have. Her skal du først og fremmest vælge mellem el gulvvarme og gulvvarme med varmt vand. El gulvvarme har den fordel, at det er nemt at lægge, og at det kan lægges oven på et eksisterende gulv, uden du behøver at bryde noget op, med de praktiske plader til gulvvarme. El gulvvarme er desuden et oplagt valg til sommerhuse og andre fritidsboliger, hvor der ikke er varmt vand fra centralvarme.

El gulvvarme er dog dyrt i drift, og derfor vælger mange den vandbaserede gulvvarme til helårsboligen. Vandbaseret gulvvarme kræver, at du bryder dit eksisterende gulv op, men når gulvvarmen er installeret, har du en billig og effektiv varmekilde, som vil give dig besparelser på varmeregningen.

Sådan installerer du vandbaseret gulvvarme

Du kan selv installere vandbaseret gulvvarme, hvis du sætter dig lidt ind i tingene. Du skal bare have hjælp af en professionel VVS’er til at tilslutte anlægget, så der kommer helt styr på gulvvarme styring, fremløbstemperatur til gulvvarme og så videre. Men alt forarbejdet kan du klare selv, og her får du en hurtig guide til projektet:

  • Det isolerende lag: Når dit gulv et brækket op, er det vigtigt, at du graver ud, så der også er plads til isolering under dit nye gulv. Når du har gravet ud, skal du starte med at lægge et kapillarbrydende lag, som sørger for, at der ikke kommer vand og fugt op i gulvet nedefra. Det kan eksempelvis være et lag af nøddesten eller sten på minimum 5 mm. Herefter kan du lægge isoleringsplader.

  • Læg dine varmerør: Med den underliggende isolering på plads, kan du gå i gang med at fordele dine varmerør. Start med at lægge et lag af armeringsnet på isoleringspladerne. Herefter kan du sætte varmerørene fast med strips, hvor du skal huske at fordele dem godt.

  • Støb dit nye gulv: Nu kan du gå i gang med at lægge dit nye gulv. Det er nemt at støbe et betongulv direkte på varmerørene. Betongulvet skal være mindste 10 cm i tykkelse.

  • Tilslut gulvvarmen: Kontakt en VVS’er og få vedkommende til at tilslutte anlægget og til at hjælpe dig med gulvvarme ventil, gulvvarme termostat og så videre.