BoligDiverse

3 tegn på du skal have en affugter

Fugt er umuligt at undgå i boligen, og det er ikke noget problem, hvis du sørger for, at niveauet af fugt vender tilbage til normale tilstande, når du eksempelvis har været i bad. Men hvis der konstant er et for højt niveau af fugt i din bolig, så vil det skabe et dårligt indeklima.  

Hvis du døjer med for meget fugt i din bolig, kan det derfor være en idé at investere i en affugter for at sikre et bedre indeklima. Men hvordan ved du, om du har brug for en affugter? Det kan du læse mere om herunder.

Hvad gør en affugter?

En affugter er en lille elektrisk maskine, der har til formål at hive fugt ud af luften. Indeklima luftfugtighed kan derfor hurtigt kommes til livs med en affugter, der klarer opgaven med at sikre et tørt indeklima til perfektion.

Det gør affugteren ved at suge luften i et rum ind i maskinen, hvor fugten fra luften bliver kondenseret til vand. Vandet opsamles i en beholder i maskinen, eller det kan ledes direkte i afløbet via en slange.

De fleste affugtere indeholder en hygrostat, der konstant måler luftfugtigheden, og derfor kan maskinen selv sætte i gang, når luftfugtigheden bliver for høj. Netop derfor vil en affugter på eksempelvis badeværelset effektivt sørge for, at luftfugtigheden aldrig er for høj i særligt lang tid.

En affugter kan også effektivt affugte både soveværelset, stuen, en kælder samt mange andre rum, hvis du gerne vil skabe et godt indeklima – bare husk at vælge en affugter, der har kapaciteten til at affugte størrelse på netop dit rum. Du kan også skabe et godt indeklima med en luftrenser, der renser luften i din bolig for farlige partikler fra eksempelvis madlavning og levende ild, og som filtrerer partikler ud som eksempelvis pollen eller lignende, der kan give allergi.

Har du brug for en affugter?

Overvejer du at købe en affugter, men er du ikke helt sikker på, om det er nødvendigt? Her er 3 sikre tegn på, at du har brug for en affugter.

1.      Dug

Hvis du har synlig dug på eksempelvis dine vinduer eller måske endda dine vægge, er det et tegn på, at der er meget fugt i dit hjem. Lidt dug er ikke nødvendigvis et problem, hvis der er tale om ældre vinduer, men moderne vinduer bør ikke have dug på indersiden, og hvis de har, er det et tegn på for høj fugtighed inden døre.

2.      Sorte pletter

Hvis du opdager sorte pletter på eksempelvis dine vinduer, dine vægge eller dine møbler, er det et tegn på skimmelsvamp. Skimmelsvamp kan kun overleve i fugtige miljøer, og derfor er sorte plamager et sikkert tegn på, at du har et problem.

3.      Fugtig lugt

Nogle gange er det nemt at fornemme, om et rum er fugtigt. Det kan især gælde i kældre, og du kender sikkert allerede den fugtige og jordslåede lugt, som findes i fugtige kældre. Hvis du også har en kælder, er det derfor altid vigtigt at være opmærksom på, hvordan luften føles, samt hvordan den lugter.